Προβληματισμένοι οι Έλληνες παραγωγοί φάβας από την έλλειψη λάκκου

0
Προβληματισμένοι οι Έλληνες παραγωγοί φάβας από την έλλειψη λάκκου

Η παραγωγή απειλείται από ζιζάνιο που δεν επιτρέπει τον σχηματισμό λάκκου

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί φάβας της χώρας, καθώς η παραγωγή τους απειλείται από ένα ζιζάνιο που δεν επιτρέπει τον σχηματισμό του γνωστού «λάκκου»

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι παραγωγοί φάβας της χώρας, μετά την εμφάνιση ενός μικροοργανισμού που, σύμφωνα με πληροφορίες, εμποδίζει τον σχηματισμό λάκκου στο παραδοσιακό ελληνικό έδεσμα.

Σε επιστολή τους προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι Έλληνες φαβοπαραγωγοί προειδοποιούν ότι το ζιζάνιο laccus reductus, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, αποτρέπει τον σχηματισμό λάκκου στη φάβα κάτι που, όπως λένε, απειλεί την παραγωγή τους και κινδυνεύει να τους οδηγήσει στην οικονομική καταστροφή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, γεωπόνοι του υπουργείου έχουν μεταβεί εκτάκτως στη Σαντορίνη, στην οποία παράγεται το 90% της φάβας της χώρας, προκειμένου να πάρουν δείγματα για να ερευνήσουν το φαινόμενο και να βρουν τρόπο αντιμετώπισης του.

Προβληματισμένοι οι Έλληνες παραγωγοί φάβας από την έλλειψη λάκκου

Το ζιζάνιο προκαλεί λεία επιφάνεια χωρίς λάκκο

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική φάβα είναι περιζήτητη στην Ευρώπη, τόσο λόγω της υψηλής ποιότητας της, αλλά και εξαιτίας του βάθους και της ομοιομορφίας του λάκκου που μπορεί να σχηματίσει.

Ανάλογο πρόβλημα, μάλιστα, είχαν αντιμετωπίσει πριν από μερικά χρόνια οι παραγωγοί του τυριού Έμενταλ της Ελβετίας όταν, εξαιτίας ενός παρόμοιου μικροοργανισμού, έπαψαν να σχηματίζονται τρύπες στο πασίγνωστο ελβετικό τυρί.

Δείτε επίσης

 

Σχολιάστε