Χρεοκόπησε η εταιρεία που έφτιαχνε τα πλαστικά πανό των διαδηλώσεων

0
Τα διάσημα πανό της εταιρείας χρησιμοποιήθηκαν σε χιλιάδες διαδηλώσεις

Τα διάσημα πανό της εταιρείας χρησιμοποιήθηκαν σε χιλιάδες διαδηλώσεις

Ένα ακόμα θύμα μετρά ο βιομηχανικός κόσμος της χώρας, μετά την είδηση ότι η εταιρεία που κατασκεύαζε επί δεκαετίες τα πλαστικά πανό που χρησιμοποιήθηκαν σε χιλιάδες διαδηλώσεις κλείνει οριστικά τις πόρτες της.

Η ιστορική εταιρεία, που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1950 από την ελληνο-αρμενική προσφυγική οικογένεια Αντάρ, ειδικεύτηκε στην κατασκευή πλαστικών πανό, τα οποία γρήγορα έγιναν δημοφιλή μεταξύ των φοιτητών για τις διαμαρτυρίες τους λόγω του χαμηλού κόστους τους αλλά και της μεγάλης αντοχής τους.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 η εταιρεία γνώρισε σημαντική άνθιση λόγω των συχνών διαδηλώσεων που χαρακτήρισαν την ταραγμένη αυτή περίοδο, καθώς όλο και περισσότερα φοιτητικά και εργατικά κινήματα χρησιμοποιούσαν τα πανό της για τις κινητοποιήσεις τους.

Ωστόσο, «χρυσή εποχή» για την εταιρεία υπήρξαν οι δεκαετίες του ’80 και του ’90, κατά τη διάρκεια των οποίων χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον τα πανό της σε πολυάριθμες εκλογικές αναμετρήσεις και διαμαρτυρίες διαφόρων κοινωνικών ομάδων. Κατά την περίοδο αυτή, επεκτάθηκε και μετονομάστηκε σε «Αντάρ και Σία Α.Ε.» ενώ πρόσθεσε στα προϊόντα της και ξύλα στήριξης για τα πανό της, τα οποία συχνά έδινε δωρεάν μαζί με ελαιοχρώματα σε διαδηλωτές.

Όμως, τα τελευταία χρόνια, η έλευση του ίντερνετ και των κοινωνικών δικτύων οδήγησε σε συρρίκνωση της ζήτησης για τα άλλοτε διάσημα πανό, αφού ένας μεγάλος αριθμός διαμαρτυριών πραγματοποιούνταν πλέον μέσω διαδικτύου, ενώ τα έσοδα από φιλάθλους ποδοσφαιρικών ομάδων και οργανώσεων που πραγματοποιούσαν καταλήψεις δεν ήταν αρκετές για να παραμείνει βιώσιμη.

Η εταιρεία έφτιαχνε χειροποίητα πανό από τη δεκαετία του '50

Η εταιρεία έφτιαχνε χειροποίητα πανό από τη δεκαετία του ’50

Οι τίτλοι τέλους για την εταιρεία γράφτηκαν όταν –λόγω κρίσης- πολλοί Δήμοι της χώρας προχώρησαν σε περικοπή των διαφημιστικών τους δαπανών, το 90% των οποίων αφορούσε την αγορά πλαστικών πανό, μέσω των οποίων διαφήμιζαν τοπικές γιορτές και εκδηλώσεις.

Πολύ σύντομα, η εταιρεία αναγκάστηκε να προχωρήσει σε περικοπές προσωπικού, με αποτέλεσμα οι απολυμένοι υπάλληλοι να πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις, χρησιμοποιώντας μάλιστα -κατά ειρωνική συγκυρία- πανό της εταιρείας σε πολύμηνη καθιστική διαμαρτυρία έξω από το εργοστάσιο της εταιρείας, οδηγώντας έτσι στο οριστικό κλείσιμο της πριν από λίγες μέρες.

Τη λύπη του για την διακοπή λειτουργίας της ιστορικής εταιρείας με την οποία το ΚΚΕ είχε μακροχρόνια συνεργασία εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος μίλησε για «φίμωση της λαϊκής έκφρασης» αφού, όπως είπε, με το κλείσιμο της το εργατικό κίνημα θα μείνει χωρίς ένα βασικό εργαλείο για την διεκδίκηση των αιτημάτων του.

Δειτε ακομα

Σχολιάστε

Το Βατράχι στο inbox σας

Το Βατράχι στο inbox σας

Συμπληρώνοντας εδώ το e-mail σας λαμβάνετε αυτόματα τα φανταστικά μας άρθρα και ένα τυφλό κουταβάκι βρίσκει το φως του.

Email: