Αποκάλυψη σοκ: Αρχαίο γήπεδο μπάσκετ είναι ο τάφος της Αμφίπολης

0
Σύμφωνα με αρχαιολόγους η κατασκευή είναι το πρώτο στην ιστορία κλειστό γήπεδο μπάσκετ

Σύμφωνα με αρχαιολόγους η κατασκευή είναι το πρώτο στην ιστορία κλειστό γήπεδο μπάσκετ

Στη συγκλονιστική αποκάλυψη ότι το εύρημα στην Αμφίπολη δεν είναι τάφος όπως λανθασμένα είχαν θεωρήσει πολλοί Έλληνες και ξένοι αρχαιολόγοι, προχώρησε σήμερα ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Τομ Ραϊντερίδης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο οποίος μελέτησε λεπτομερώς όλα τα στοιχεία και τις φωτογραφίες του τάφου, η μεγαλειώδης κατασκευή είναι κάτι πολύ σπουδαιότερο από έναν ακόμα μακεδονικό τάφο, καθώς πρόκειται για το πρώτο στην ιστορία αρχαίο κλειστό γήπεδο μπάσκετ.

Αναφερόμενος σε όσους πιστεύουν ότι πρόκειται για τάφο, ο κ. Ραϊντερίδης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε μπροστά σε μια τεράστια κατασκευή η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι τάφος. Ακόμα και αν υποθέταμε ότι είναι θαμμένος εκεί κάποιος ηγέτης με τεράστιο πολιτικό και κυρίως φυσικό εκτόπισμα, δεν θα χρειαζόταν τόσο μεγάλος τάφος για να τον χωρέσει.»

Στην συνέχεια αποκάλυψε και την ταυτότητα του γηπέδου: «Το στρογγυλό σχήμα αλλά και η περιοχή η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Μέγα Αλέξανδρο με κάνει να πιστεύω ότι πρόκειται για το αρχαίο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο ή Παλαί ντε Σπορ Αλεξάντερ Χολ, έδρα της αρχαίας ομάδας του Άρη Φιλίππων» είπε.

Εικόνα σε αμφορέα του τάφου που φαίνεται να επιβεβαιώνει τη θεωρία

Εικόνα σε αμφορέα του τάφου φαίνεται να επιβεβαιώνει τη θεωρία

Αναφορικά με την είσοδο που έχει βρεθεί δήλωσε: «Προφανώς μιλάμε για την κεντρική θύρα του γηπέδου. Οι ύπαρξη σφιγγών υποδηλώνει κάποιο είδος ελέγχου ασφαλείας σαν τους σύγχρονους σεκιούριτι, ίσως για έλεγχο κερμάτων στους οπαδούς. Οι Καρυάτιδες πιθανολογούμε ότι έκοβαν τα εισιτήρια ενώ πιο μέσα αναμένουμε να βρούμε το μουσείο, την κεντρική σάλα και, γιατί όχι, κάποια φανέλα υπογεγραμμένη από τον ίδιο τον Αλέξανδρο.»

Τέλος σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με την ύπαρξη των διαφραγματικών τοίχων που σφράγιζαν την είσοδο, ο κύριος Ραϊντερίδης απάντησε «Γνωρίζουμε ότι πέριξ του γηπέδου είχαν πραγματοποιηθεί σοβαρά επεισόδια μεταξύ Μακεδόνων και Ρωμαίων οπαδών. Με αυτό το δεδομένο θεωρούμε πιθανότερο σενάριο να είχε τιμωρηθεί η έδρα της ομάδας με 24 αιώνες κεκλεισμένων των θυρών» κατέληξε.

Δειτε ακομα

Σχολιάστε

Το Βατράχι στο inbox σας

Το Βατράχι στο inbox σας

Συμπληρώνοντας εδώ το e-mail σας λαμβάνετε αυτόματα τα φανταστικά μας άρθρα και ένα τυφλό κουταβάκι βρίσκει το φως του.

Email: