Τις φωλιές τους στις ελληνικές ακτές κάνουν με τον ερχομό της άνοιξης οι πρώτοι ρακετάδες

0
Ένα κοπάδι από ελληνικούς ρακετάδες σε παραθαλάσσια περιοχή της χώρας

Ένα κοπάδι από ελληνικούς ρακετάδες σε παραθαλάσσια περιοχή της χώρας

Έρχεται δειλά-δειλά η άνοιξη, η φύση ανθίζει, και δίπλα στη θάλασσα κάνουν τις φωλιές τους οι πρώτοι ρακετάδες. Το Βατράχι μίλησε με τους ειδικούς για τις μεταναστευτικές συνήθειες του ελληνικού ρακετά, και μας εξήγησαν γιατί οι ακτές της χώρας μας είναι ιδανικές για την αναπαραγωγή τους.

«Ο ελληνικός ρακετάς (kangurus ametanoitus) είναι ένα μη απειλούμενο είδος που συναντάμε πολύ συχνά στις ελληνικές ακτές» μας λέει ο καθηγητής Καγκουρολογίας στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο, Ιωάννης Βρατσαράς. «Αυτή την εποχή, μετά από μια μακρά περίοδο χειμερίας νάρκης, αρχίζουν να κάνουν σιγά σιγά την εμφάνιση τους στα παράλια της χώρας για να φτιάξουν τις φωλιές τους.»

Αυτό, όπως λέει, οφείλεται στο γεγονός ότι οι ελληνικές παραλίες είναι πλούσιες σε Καγκουρίνη-Β, μια ουσία που ελκύει το είδος αυτό και το βοηθάει στην αναπαραγωγή. «Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, ο συναγωνισμός μεταξύ των αρσενικών να προσελκύσουν τα θηλυκά είναι μεγάλος. Έτσι ο ρακετάς θα κάνει ό,τι μπορεί για να τραβήξει την προσοχή του θηλυκού, όπως το περήφανο περπάτημα πάνω-κάτω στην ακτή, την σύσφιξη των μυών και ένα ειδικό λάδι που πολλές φορές εκκρίνει το δέρμα του για να τον κάνει πιο γυαλιστερό.»

«Έτσι εξασφαλίζεται το ζευγάρωμα και διαιωνίζεται το είδος. Για τους ρακετάδες που έχουν ήδη ζευγαρώσει, τα αρσενικά θα αναλάβουν να εκπαιδεύσουν τα μικρά ρακετόπουλα. Είναι πολύ χαριτωμένα όταν είναι μικρά, αλλά δυστυχώς κάποια στιγμή μεγαλώνουν» λέει ο καθηγητής.

Για όσους θέλουν να δουν από κοντά τον ελληνικό ρακετά στο φυσικό του περιβάλλον ο ίδιος προτείνει οποιαδήποτε αμμώδη ακτή της χώρας, όπου ο ρακετάς μπορεί να εντοπιστεί και από το χαρακτηριστικό κρώξιμο «σό-ριιι σό-ριιι».

Όμως συνιστά προσοχή καθώς όπως λέει «την εποχή αυτή και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ο ελληνικός ρακετάς μπορεί να γίνει επικίνδυνος αν νιώσει ότι απειλείται. Συνήθως αδιαφορεί για τον κόσμο που υπάρχει γύρω του, αλλά αν τον προκαλέσουμε η αντίδραση του μπορεί να είναι απρόβλεπτη.»

Όπως αναφέρει μάλιστα, χάρη στο ειδικό πρόγραμμα Kangura της Ευρωπαικής Ένωσης, δρομολογείται σύντομα η κατασκευή ενός μεγάλου οικολογικού πάρκου στο οποίο θα μπορεί να μεταφερθεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των ελληνικών ρακετάδων. Έτσι θα εξασφαλιστεί η προστασία τους από τους ανθρώπους που αδιαφορούν για την επιβίωση τους και τους καλοκαιρινούς μήνες επισκέπτονται τις ακτές για να κολυμπήσουν.

Δειτε ακομα

Σχολιάστε

Το Βατράχι στο inbox σας

Το Βατράχι στο inbox σας

Συμπληρώνοντας εδώ το e-mail σας λαμβάνετε αυτόματα τα φανταστικά μας άρθρα και ένα τυφλό κουταβάκι βρίσκει το φως του.

Email: