Τον πρώτο υπερυπολογιστή για τάβλι παρουσίασε αμερικανική εταιρεία

0
Προκειμένου να εκπαιδεύσουν τον νέο υπερυπολογιστή, οι τεχνικοί της IBM τον έστειλαν ινκόγκνιτο να παρακολουθήσει χιλιάδες παρτίδες τάβλι σε ελληνικά καφενεία

Προκειμένου να εκπαιδεύσουν τον νέο υπερυπολογιστή, οι τεχνικοί τον έβαλαν να παρακολουθήσει χιλιάδες παρτίδες τάβλι σε ελληνικά καφενεία

Σχεδόν 25 χρόνια μετά την δημιουργία του πρώτου υπερυπολογιστή σκακιού, του γνωστού Deep Blue, η αμερικανική IBM παρουσίασε σήμερα το πλέον εξελιγμένο της μοντέλο Deep Blue 12, που όπως υποστηρίζει είναι ο ισχυρότερος ηλεκτρονικός παίκτης τάβλι στον κόσμο.

Αφορμή για την κατασκευή του υπερυπολογιστή στάθηκε η πρόκληση της IBM από έναν συνταξιούχο Έλληνα πυροσβέστη, τον Μιχάλη Εξαράκη από την Κρήτη, ο οποίος πριν από 3 χρόνια είχε δηλώσει «δεν γεννήθηκε ακόμα άνθρωπος ή μηχανή να με κερδίσει στο τάβλι.»

Αποδεχόμενος την πρόκληση ο αμερικανικός κολοσσός ξεκίνησε αμέσως την κατασκευή ενός ειδικά σχεδιασμένου υπολογιστή με στόχο να προσομοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο σε κανονικό παίκτη τάβλι.

Ο Deep Blue 12, σύμφωνα με την εταιρία, διαθέτει ειδική βάση δεδομένων με περισσότερες από 4.000 βρισιές, 1.000 προκαταλήψεις που επηρεάζουν το ζάρι και 3.000 φράσεις τσιγκλίσματος του αντιπάλου. Προκειμένου μάλιστα να επιτύχει τις ακριβείς συνθήκες μιας παρτίδας τάβλι, η IBM κατόρθωσε ο υπερυπολογιστής να λειτουργεί με φραπέ, τον οποίο προτιμά γλυκό με γάλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τουρνουά ο Deep Blue 12 θα συνοδεύεται από τον Deep Blue 6, ο οποίος ως πιο παλιός θα βρίσκεται πίσω του και θα του λέει τι να παίξει. Ο τελευταίος μάλιστα διαθέτει ηχητικές ενδείξεις όπως «δεν ξέρεις εσύ» «αυτό πάει εδώ *κλαπ* και αυτό πάει εκεί *κλαπ*» «όχι αυτό μην το κουνάς, άστο να κόβει τα εξάρια» και άλλες πολλές.

Στην παρουσίαση του Deep Blue 12 φυσικά δεν θα μπορούσε να μην παραστεί ο ίδιος ο κύριος Μιχάλης, ο οποίος χαρούμενος δήλωσε: «25 χρόνια στο Πυροσβεστικό Σώμα είχα παίξει περισσότερες από 300.000 παρτίδες, χώρια το καφενείο. Δεν χάνω από κανέναν, πόσο μάλλον από μία μηχανή. Κάνω καθημερινή προπόνηση στο τσίμπημα των ζαριών και υπόσχομαι σε όλους τους Έλληνες ότι θα είμαι πανέτοιμος για την μεγάλη μάχη.»

Δειτε ακομα

Σχολιάστε

Το Βατράχι στο inbox σας

Το Βατράχι στο inbox σας

Συμπληρώνοντας εδώ το e-mail σας λαμβάνετε αυτόματα τα φανταστικά μας άρθρα και ένα τυφλό κουταβάκι βρίσκει το φως του.

Email: