Πάπυρος με την πρώτη γνωστή εκτέλεση του «Παναγιά Μου Ένα Μωρό» βρέθηκε κοντά στην Βηθλεέμ

0
Στον πάπυρο φαίνονται καθαρά οι στίχοι του δημοφιλούς τραγουδιού που φέρεται να γράφτηκε από τους τρεις μάγους

Στον πάπυρο φαίνονται καθαρά οι στίχοι του δημοφιλούς τραγουδιού που φέρεται να γράφτηκε από τους τρεις μάγους

Έναν πάπυρο που φέρεται να απεικονίζει τους στίχους ενός δημοφιλούς ελληνικού τραγουδιού έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη κοντά στη Βηθλεέμ, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση Παλαιστίνιων αρχαιολόγων που πραγματοποιούν ανασκαφές στην περιοχή.

Ο πάπυρος βρέθηκε σε σφραγισμένο αμφορέα μέσα σε σπηλιά λίγο έξω από την Βηθλεέμ και χρονολογείται από τη γέννηση του Χριστού, ενώ μέρος του είναι γραμμένο στα αρχαία ελληνικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ερμηνεία του ελληνικού κειμένου οι αρχαιολόγοι ζήτησαν την συνδρομή της γνωστής Ελληνίδας συναδέλφου τους, κας Κατερίνας Περιστέρη, η οποία και πέταξε εκτάκτως στην περιοχή σπό την Αμφίπολη.

Οι Έλληνες αρχαιολόγοι έμειναν έκπληκτοι όταν, διαβάζοντας το κείμενο, διαπίστωσαν πως πρόκειται για αρχαία παρτιτούρα και μάλιστα ενός πολύ γνωστού τραγουδιού που ερμηνεύτηκε αιώνες αργότερα από την δημοφιλή τραγουδίστρια Δούκισσα. Όπως αναφέρουν, στον πάπυρο εμφανίζονται καθαρά οι στίχοι «Παναγιά μου ένα μωρό» και λίγο πιο κάτω «να χαρω, να χαρώ, να χαρώ / το μωρό, το μωρό, το μωρό» στα αρχαία ελληνικά.

Μάλιστα η παρουσία από υπολείμματα σμύρνας και λιβανιού στη σπηλιά αλλά και η ημερομηνία 25/12/00 που αναγράφεται στην πάνω δεξιά γωνία του πάπυρου, οδηγούν τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ πιθανό το άσμα να γράφτηκε από τους τρεις μάγους για να τιμήσουν τον νεογέννητο Ιησού.

Σύμφωνα με τους ίδιους, εαν επαληθευτεί η γνησιότητα του πάπυρου θα είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα από την ανακάλυψη του πιστοποιητικού γέννησης της Ζωζώς Σαπουντζάκη, κατά την ανασκαφή του τάφου του Φιλίππου Β΄ στην Βεργίνα.

Δειτε ακομα

Σχολιάστε

Το Βατράχι στο inbox σας

Το Βατράχι στο inbox σας

Συμπληρώνοντας εδώ το e-mail σας λαμβάνετε αυτόματα τα φανταστικά μας άρθρα και ένα τυφλό κουταβάκι βρίσκει το φως του.

Email: