Αφιέρωμα στο ξεχασμένο ελληνικό χωριό Κουρμπέτι κάνει γνωστό αμερικανικό κανάλι

0
Το «ξεχασμένο» χωριό Κουρμπέτι ανακάλυψε ομάδα του αμερικανικού καναλιού

Το «ξεχασμένο» χωριό Κουρμπέτι ανακάλυψε ομάδα του αμερικανικού καναλιού

Οδοιπορικό σε ένα απομακρυσμένο και για πολλούς άγνωστο ελληνικό χωριό της Ηπείρου, το Κουρμπέτι, κάνει ένα νέο ντοκιμαντέρ αμερικανικού καναλιού που αναμένεται να προβληθεί μέσα στη χρονιά.

Το αφιέρωμα, με τίτλο «Many Years in Kourbet», είναι μέρος ενός ντοκιμαντέρ του Discovery Channel που παρουσιάζει χωριά σε όλο τον κόσμο που έχουν ξεχαστεί με την πάροδο του χρόνου.

Στο ντοκιμαντέρ, ομάδα του National Geographic επισκέφθηκε το χωριό, που βρίσκεται σε απομακρυσμένη ορεινή περιοχή της Ηπείρου. Η επίσκεψη του αμερικανικού καναλιού προκάλεσε μάλιστα έκπληξη στους κατοίκους, οι οποίοι όπως λένε σπάνια έρχονται σε επαφή με τον έξω κόσμο.

«Είμαστε χρόνια στο Κουρμπέτι, κανείς δεν είχε ασχοληθεί μαζί μας μέχρι σήμερα» δηλώνει ένας από τους λίγους ηλικιωμένους που έχουν απομείνει στο χωριό και ασχολούνται με την κατασκευή λαϊκών παροιμιών.

Σε άλλη συνέντευξη, ο ιδιοκτήτης του μοναδικού φούρνου του χωριού εκφράζει το παράπονο του για το γεγονός ότι το χωριό έχει οδηγηθεί σε παρακμή. «Σαράντα χρόνια φούρναρης. Έχω ψήσει, αλλά τώρα δεν υπάρχει πια ζήτηση» λέει χαρακτηριστικά.

Στο ντοκιμαντέρ γίνεται αναφορά στα χρόνια που το χωριό γνώρισε μεγάλη άνθηση με αποτέλεσμα, όπως λένε οι κάτοικοι, να μην είναι απαραίτητη η ύπαρξη κολαούζου. Όμως, ένα περιστατικό στο οποίο κάτοικος του χωριού ανέβηκε στο κρεβάτι ενός πλούσιου γαιοκτήμονα που του έδωσε θάρρος, στάθηκε αφορμή για αντιπαράθεση μεταξύ των κατοίκων και οδήγησε τους χωριάτες να διασπαστούν σε δύο χωριά.

Μετά από αυτό, λένε, το Κουρμπέτι έπεσε σε μαρασμό και πολλοί έφυγαν για την ξενιτιά, παρ’όλο που το χωριό είχε πολλές δικές του ιτιές. «Οι περισσότεροι έφυγαν και το χωριό ερήμωσε. Αφού να φανταστείτε μείναμε τόσο λίγοι που ακόμα και ο Δήμαρχος αναγκάστηκε να γίνει κλητήρας.»

Δειτε ακομα

Σχολιάστε

Το Βατράχι στο inbox σας

Το Βατράχι στο inbox σας

Συμπληρώνοντας εδώ το e-mail σας λαμβάνετε αυτόματα τα φανταστικά μας άρθρα και ένα τυφλό κουταβάκι βρίσκει το φως του.

Email: