Ξαναμπαίνει σε υπηρεσία λόγω κρίσης το θωρηκτό Αβέρωφ

0
Επιστρέφει στην ενεργό υπηρεσία λόγω κρίσης το θωρηκτό Αβέρωφ

Το ιστορικό πλοίο μεταβαίνει στο ναυπηγείο προκειμένου να καταστεί και πάλι ‘μάχιμο’

Στην ‘επιστράτευση’ του ιστορικού θωρηκτού «Αβέρωφ» -ελέω κρίσης- και την επιστροφή του σε ενεργή υπηρεσία για πρώτη φορά μετά από 110 χρόνια προχωρά το υπουργείο Άμυνας, μετά από σχετική απόφαση του Πάνου Καμμένου.

Το ιστορικό πλοίο, το οποίο λειτουργούσε σαν πλωτό μουσείο από το 1984, απέπλευσε χθες από το Τροκαντερό, προκειμένου να υποβληθεί στις απαραίτητες επισκευές στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, απ’όπου στη συνέχεια θα ενσωματωθεί ξανά στο δυναμικό του Πολεμικού Ναυτικού.

Η επανενεργοποίηση του ιστορικού θωρηκτού, το οποίο κατασκευάστηκε το 1907 και διακρίθηκε σε ναυμαχίες των Βαλκανικών Πολέμων ενάντια στον Οθωμανικό στόλο, κρίθηκε απαραίτητη μετά τις νέες περικοπές που έχουν ζητήσει στις αμυντικές δαπάνες οι θεσμοί, ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την επιστροφή του στην ενεργό δράση, το Αβέρωφ θα διατηρήσει τις ατμομηχανές του, οι οποίες λειτουργούν με άνθρακα, αλλά και τα υπάρχοντα κανόνια του, προκειμένου να μην αλλοιωθούν τα ιστορικά χαρακτηριστικά του πλοίου.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας, το θωρηκτό αναμένεται να αναλάβει δράση πραγματοποιώντας περιπολίες στο Αιγαίο, ενώ δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί αποτρεπτικά σε περιπτώσεις παραβιάσεων των ελληνικών χωρικών υδάτων από την Τουρκία.

Δείτε το σχετικό βίντεο από τον απόπλου του ιστορικού πλοίου:

Δείτε επίσης

 

Σχολιάστε