Χωρίς αποτέλεσμα έληξε πανελλήνιο επιστημονικό συνέδριο με θέμα γιατί η θάλασσα είναι κρύα στην αρχή αλλά μετά τη συνηθίζεις

0

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε το εικοστό επιστημονικό συνέδριο με θέμα γιατί η θάλασσα είναι κρύα στην αρχή αλλά μετά τη συνηθίζεις

Χωρίς ουσιαστικό συμπέρασμα έληξε για ακόμα μία φορά το πανελλήνιο επιστημονικό συνέδριο με αντικείμενο το γιατί η θάλασσα είναι κρύα στην αρχή αλλά μετά τη συνηθίζεις που διεξήχθηκε στο Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών της Αθήνας.

Το συνέδριο, που κάθε χρόνο συγκεντρώνει ειδικούς απ’όλο το φάσμα της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, απασχόλησε για ακόμα μία φορά το φαινόμενο όπου το ανθρώπινο σώμα κατά την είσοδο του στη θάλασσα κρυώνει αλλά μετά από λίγο νιώθει τη θάλασσα ζεστή.

«Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν έχουμε καταφέρει επαρκώς να εξηγήσουμε» λέει ο καθηγητής Υδροθερμολογίας του ΕΜΠ, Φρίξος Παγώνης.

«Ξέρουμε όμως ότι συνδέεται με τη λεγόμενη υδρόσταση, δηλαδή τη συνήθεια που έχουν πολλοί άνθρωποι να στέκονται μέχρι τα γόνατα στη θάλασσα σαν τον Κωνσταντάρα και να κοιτάζουν γύρω τους για 15 με 20 λεπτά πριν αποφασίσουν να βουτήξουν» επισημαίνει.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το φαινόμενο αυτό γίνεται εντονότερο όσο ο άνθρωπος μεγαλώνει σε ηλικία, ενώ στους πολύ ηλικιωμένους που λέγονται Αγησίλαος ή Χαρίκλεια το ποσοστό αγγίζει το 99%.

Από το συνέδριο πάντως προέκυψαν ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως για παράδειγμα ότι ο Σεπτέμβριος είναι ο καλύτερος μήνας για μπάνια, γιατί τα παιδιά που λέγονται Γιωργάκης δεν πρέπει να πηγαίνουν στα βαθιά, ποια είναι η ακριβής χωρητικότητα ενός ελληνικού τάπερ, και τέλος αν οι άνθρωποι που στέκονται σκεφτικοί μέσα στη θάλασσα είναι όντως σκεφτικοί ή απλά κάνουν την ανάγκη τους.

Δειτε ακομα

Σχολιάστε

Το Βατράχι στο inbox σας

Το Βατράχι στο inbox σας

Συμπληρώνοντας εδώ το e-mail σας λαμβάνετε αυτόματα τα φανταστικά μας άρθρα και ένα τυφλό κουταβάκι βρίσκει το φως του.

Email: