ΕΡΕΥΝΑ ΣΟΚ: Στο σκοτάδι κινδυνεύει να μείνει η Ελλάδα εξαιτίας των πολλών ηλιακών θερμοσιφώνων

0
Η κατακόρυφη αύξηση της χρήσης ηλιακών τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε μείωση της ηλιοφάνειας

Η κατακόρυφη αύξηση της χρήσης ηλιακών τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε μείωση της ηλιοφάνειας

Όλο και λιγότερες είναι οι μέρες ηλιοφάνειας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του αριθμού των ηλιακών θερμοσιφώνων στη χώρα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την έρευνα, η κατακόρυφη αύξηση της χρήσης ηλιακών από τα ελληνικά νοικοκυριά τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε μείωση της ηλιοφάνειας κατά 5-10 ημέρες το χρόνο και αύξηση των ημερών με συννεφιά.

«Οι υποψίες μας επιβεβαιώνεται πλέον από τα στοιχεία που έχουμε. Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες τραβάνε το φως του ήλιου με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αρκετό», λέει η καθηγήτρια Κλιματικής Αλλαγής του ΕΜΠ, Νεφέλη Ηλιάκη.

«Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα αισθητό τα σαββατοκύριακα που οι άνθρωποι βρίσκονται στα σπίτια τους, κάνουν μπάνιο και υπάρχει αυξημένη χρήση» επισημαίνει.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως, αν συνεχιστούν οι ρυθμοί αυτοί, η Ελλάδα έως το 2030 είναι πολύ πιθανό να βυθιστεί στο σκοτάδι με καταστροφικά αποτελέσματα για τη γεωργία και τον τουρισμό αλλά και πολλούς τραυματισμούς καθώς οι Έλληνες θα σκοντάφτουν πιο συχνά λόγω της έλλειψης φυσικού φωτός.

«Λέμε την Ελλάδα χώρα του φωτός, αλλά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αυτό να αλλάξει» καταλήγει η έρευνα.

Δειτε ακομα

Σχολιάστε

Το Βατράχι στο inbox σας

Το Βατράχι στο inbox σας

Συμπληρώνοντας εδώ το e-mail σας λαμβάνετε αυτόματα τα φανταστικά μας άρθρα και ένα τυφλό κουταβάκι βρίσκει το φως του.

Email: