Το σχολείο αρχίζει: Ο απόλυτος οδηγός για νέους γονείς

0

Ο Σεπτέμβρης έφτασε και άλλη μια σχολική χρονιά ξεκινάει, καθώς τον μήνα αυτό συνηθίζεται να ξεκινάει η σχολική χρονιά. Για όλους εσάς τους γονείς, το Βατράχι ετοίμασε έναν χρήσιμο οδηγό που θα σας βοηθήσει στα «SOS» της νέας χρονιάς, ώστε να είστε εσείς και το μικρό σας αγγελούδι έτοιμοι να διαβείτε το κατώφλι του σχολείου.

Book Divider Graphic

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΞΕΚΙΝΑΕΙ. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;

 • Αν είναι η πρώτη χρονιά που το παιδί σας πάει σχολείο, προσπαθήστε να φανείτε ψύχραιμοι/ες όταν το αφήσετε στην πόρτα. Οι υστερικές κραυγές «παιδάκι μου σε χάνω», το γοερό κλάμα ή το να πέσετε κάτω και να γαντζωθείτε από το μπατζάκι του παιδιού σας δεν βοηθούν και ίσως να το ανησυχήσουν.
  Τοποθετώντας το παιδί σας κοντά στον αγιασμό αυξάνετε την μαθησιακή του ικανότητα

  Τοποθετώντας το παιδί σας κοντά στον αγιασμό αυξάνετε την μαθησιακή του ικανότητα

 • Στον αγιασμό, τοποθετήστε το παιδί σας όσο γίνεται πιο κοντά στον ιερέα ώστε να βραχεί καλά. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι τα παιδιά που βρέχονται από αγιασμό έχουν αυξημένη μαθησιακή ικανότητα κατά 20% τουλάχιστον.
 • Αν το παιδί σας έχει άγχος, καθησυχάστε το και εξηγήστε του ότι δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί για τα μαθήματα και τις επιδόσεις του, και ότι υπάρχει ακόμα χρόνος να γίνει πυρηνικός φυσικός και να πάρει το Lower στη Β’ Δημοτικού για να το καμαρώσετε.
 • Προσπαθήστε να γνωρίσετε τους άλλους γονείς. Κάνοντας μια κουβέντα μαζί τους μπορείτε ταυτόχρονα να τους κοιτάξετε εξονυχιστικά από πάνω ως κάτω και να συμπεράνετε αν τα παιδιά τους είναι άξια να κάνουν παρέα με το δικό σας πριγκιπόπουλο.
 • Αν το παιδί σας έχει άγχος κρατήστε το απ τους ώμους και κοιτάξτε το έντονα. Ταρακουνήστε το λίγο αν χρειαστεί.

  Αν το παιδί σας έχει άγχος κρατήστε το από τους ώμους και κοιτάξτε το χαμογελώντας έντονα. Ταρακουνήστε το λίγο αν χρειαστεί.

  Φροντίστε να γνωρίσετε τον/την εκπαιδευτικό της τάξης και με αποφασιστικό τρόπο να του υπογραμμίσετε με κάθε λεπτομέρεια την απαράμιλλη ευφυΐα και τις μοναδικές δεξιότητες του παιδιού σας. Δώστε του να καταλάβει ότι δε θα δεχτείτε τίποτα λιγότερο από την απόλυτη αφοσίωση του στις ανάγκες του κανακάρη σας και τη μελλοντική του εξέλιξη σε κάτοχο βραβείου Νόμπελ της επιλογής του.

 • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει την ικανότητα να γέρνει μπροστά σε γωνία τουλάχιστον 45 μοιρών σαν μικρός Μάικλ Τζάκσον, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο βάρος των 30 κιλών βιβλίων που θα του δοθούν χωρίς να αναποδογυρίζει σαν χελώνα. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να αγοράσετε τσάντα με ρόδες, να βάλετε στο παιδί σας ρόδες, ή να νοικιάσετε έναν μικρό γερανό για όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
 • Φροντίστε το παιδί σας να φοράει επώνυμα ρούχα γνωστών εταιρειών με μεγάλη στάμπα σε ορατό σημείο, γιατί δεν είστε τίποτα φτωχοί κι αυτό οι άλλοι πρέπει να το ξέρουν.
  Γυρίζοντας στο σπίτι, ξεσπάστε σε έναν υστερικό χορό λύτρωσης από την κόλαση του καλοκαιριού

  Γυρίζοντας στο σπίτι, μπορείτε να ξεσπάστε σε έναν υστερικό χορό λύτρωσης από την τρίμηνη κόλαση που λέγεται καλοκαίρι

 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε δώσει στο παιδί σας κινητό τελευταίας τεχνολογίας ακόμα κι αν πηγαίνει πρώτη δημοτικού, ώστε να μπορεί να απασχοληθεί στα διαλείμματα παίζοντας παιχνίδια ή κατεβάζοντας εφαρμογές. Έτσι θα μπορεί να μιλάει με τους συμμαθητές του μέσω τσατ, αποφεύγοντας την χρονοβόρα διαδικασία της ομιλίας, κι εσείς θα μπορείτε να το παίρνετε κάθε 5 λεπτά τηλέφωνο για την ασφάλεια του.
 • Εξηγήστε στο παιδί σας ότι θα πρέπει να συμπεριφέρεται όμορφα και να μάθει να λύνει τις διαφορές του με τα άλλα παιδάκια και, αν κάποιος το πειράξει, να συγκρατήσει το όνομα του παιδιού ώστε σε ανύποπτο χρόνο να φροντίσετε να του συμβεί κάποιο «ατύχημα».
 • Εξοικειώστε το παιδί σας με την έννοια της πολυπολιτισμικότητας. Εξηγήστε του ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, αλλά ίσως είναι καλύτερα να κάνει παρέα με τον Κωστάκη που τρώει τις μύξες του παρά με τον μικρό Αχμέτ που ένας θεός ξέρει από πού κρατάει η σκούφια του.
 • Βγάλτε δεκάδες φωτογραφίες του παιδιού σας, βάζοντας το να ποζάρει ξανά και ξανά μέχρι να πετύχετε αυτή που θα σας επιτρέψει να αναδείξετε πόσο μοναδικά όμορφο είναι στα σοσιαλ μίντια. Μετά αναρτήστε τις δεκάδες φωτογραφίες του παιδιού σας στα σόσιαλ μίντια. Κατά προτίμηση δημόσια, ώστε να τις δουν όλοι, είτε τους ξέρετε είτε όχι.
 • Προσπαθήστε να κρύψετε την ανακούφιση σας που επιτέλους θα έχετε κάθε μέρα λίγες ώρες πολύτιμης ψυχικής ηρεμίας, μετά από τρεις μήνες κόλασης που ακούγατε τις λέξεις μαμά ή μπαμπά οχτώ χιλιάδες φορές τη μέρα. Φτάνοντας στο σπίτι μπορείτε να ξεσπάσετε σε έναν υστερικό χορό λύτρωσης.

Καλή Χρονιά!
Δειτε ακομα

Σχολιάστε

Το Βατράχι στο inbox σας

Το Βατράχι στο inbox σας

Συμπληρώνοντας εδώ το e-mail σας λαμβάνετε αυτόματα τα φανταστικά μας άρθρα και ένα τυφλό κουταβάκι βρίσκει το φως του.

Email: