Πέμπτη, 28 Μαρτίου

Αφιέρωμα: Τα πέντε είδη μοιρολογίστρας στα σόσιαλ

Εμφανίζονται κάθε φορά που πεθαίνει κάποιος διάσημος. Είναι οι διαδικτυακές μοιρολογίστρες, που θρηνούν τον μακαρίτη με κάθε λογής αναρτήσεις. Τους χωρίσαμε σε πέντε κατηγορίες και σίγουρα ξέρετε έναν.

Ο μεγαλύτερος φαν1. Ο μεγαλύτερος φαν

Πρόκειται για άτομο που ζει στο πετσί του την αγάπη του για τον εκλιπόντα και θρηνεί πραγματικά τον χαμό του σαν να πρόκειται για συγγενικό του πρόσωπο. Αν πρόκειται για τραγουδιστή θα ανεβάσει όλη τη δισκογραφία του, αν πρόκειται για ηθοποιό, βίντεο με τις αγαπημένες του σκηνές κ.ο.κ. Ο πόνος του είναι αβάσταχτος και θα συνεχίσει να γεμίζει τα κοινωνικά δίκτυα με RIPs για πολλές μέρες, συνοδεύοντας κάθε ποστ με έναν στίχο ή ένα απόφθεγμα του εκλιπόντος, επαναλαμβάνοντας συνεχώς πόσο δεν μπορεί να πιστέψει τον χαμό του μακαρίτη.

 

Ο επαγγελματίας μοιρολογήτρα2. Ο επαγγελματίας μοιρολογίστρα

Όπως οι επαγγελματίες μοιρολογίστρες στις κηδείες, πρόκειται για χρήστη που θα θρηνήσει οποιονδήποτε διάσημο έχει πεθάνει, ανεξάρτητα αν τον ξέρει η όχι, βάζοντας RIP με κάθε ευκαιρία είτε σε δικά του ποστ είτε σαν σχόλιο σε άλλους. Συνήθως θα συνοδέψει τα RIPs με ένα βαθυστόχαστο σχόλιο για το νόημα της ζωής, κατά προτίμηση πάνω σε φωτογραφία του εκλιπόντος, με αποτέλεσμα το ταιμλάιν του να είναι σαν το Πρώτο Νεκροταφείο. Συχνά θα αναφέρει άγνωστες πληροφορίες για τον μακαρίτη σε μία προσπάθεια να ξεχωρίσει από τους δεκάδες άλλους που θρηνούν.

 

Ο έκτακτη είδηση3. Ο “έκτακτη είδηση”

Ο χρήστης αυτός είναι ένας συνδυασμός γραφείου τελετών – πρακτορείου Ρόιτερς, που υπερηφανεύεται για την ικανότητα του να ανακοινώνει πρώτος το θάνατο κάποιου διάσημου, συνήθως νανοδευτερόλεπτα αφότου ανακοινωθεί από τα ξένα ή ελληνικά ΜΜΕ. Αρέσκεται στο να απαντάει σε σχόλια όπως “σοβαρά; πότε; όχι ρε γαμώτο” από χρήστες που δεν είχαν ακούσει την είδηση, και να υπενθυμίζει για τις επόμενες δυο μέρες με κάθε τρόπο ότι αυτός την ανακοίνωσε πρώτος.

 

Ο αιφνιδιασμένος4. Ο αιφνιδιασμένος

Ο αιφνιδιασμένος μπορεί να ανήκει σε κάποια από τις πρώτες δύο κατηγορίες, αλλά είναι αυτός που μαθαίνει τελευταίος τον χαμό κάποιου διάσημου. Συνήθως θα γράψει στάτους μία ή δύο μέρες μετά το τραγικό γεγονός, με σχόλιο “ρε σεις, πέθανε ο Τάδε;” σαν να μην έχουν αναφέρει την είδηση χιλιάδες σάιτ και άλλα μέσα, και θα αναρτήσει αφιέρωμα στον εκλιπόντα όταν όλος ο πλανήτης έχει ήδη πάψει να ασχολείται με την είδηση. Είναι ο καλύτερος πελάτης του “ο έκτακτη είδηση” της κατηγορίας 3.

Σχετικό θέμα:  ΕΡΕΥΝΑ: Είστε Έλληνας χρήστης του ίντερνετ. Θα καταφέρετε να τσακωθείτε κάτω από τη φωτογραφία αυτών των πανέμορφων κουταβιών;

 

Ο ποιος είναι αυτός που πέθανε5. Ο “ποιος είναι αυτός που πέθανε”

Πρόκειται για χρήστη που δεν ξέρει τον διάσημο που μόλις πέθανε, συνήθως γιατί είναι μικρός/η σε ηλικία και ο εκλιπών ήταν γέρος, δηλαδή μεγαλύτερος από τον Τζάστιν Μπίμπερ. Εναλλακτικά, ο μακαρίτης ανήκει σε κατηγορία που δεν τον ενδιαφέρει, π.χ. συγγραφέας, ζωγράφος, φιλόσοφος, οποιοσδήποτε εν πάση περιπτώσει δεν είναι ο Βέρτης. Κάποιες φορές μπορεί να συμμετάσχει τυπικά στους επικήδειους, άλλες φορές μεταμορφώνεται σε σαρκαστικό σχολιαστή (δείτε παρακάτω).

 

ΜΠΟΝΟΥΣ 5+2

Ο σαρκαστικός σχολιαστήςΟ σαρκαστικός σχολιαστής

Ο χρήστης αυτός δεν ανήκει στην κατηγορία των πενθούντων, αλλά είναι παρών σε κάθε θάνατο διάσημου για να κοροιδέψει τους άλλους πέντε. Τα ειρωνικά του σχόλια θα τα βρείτε κάτω από αναρτήσεις με RIPs αλλά και σαν αυτόνομα στάτους, στα οποία αναρωτιέται μονολογώντας αν ξέραμε τον Τάδε (κυρίως ξένο διάσημο) στο χωριό μας όταν βόσκαμε πρόβατα. Συνήθως θα κάνει και μια αναφορά στα εκατομμύρια ανθρώπων που πεθαίνουν καθημερινά αλλά πάνε άκλαφτοι, δίνοντας έτσι μια ανθρωπιστική διάσταση στον σαρκασμό του, στην προσπάθεια του να μας πείσει ότι δεν είναι απλά δυσκοίλιος.

 

Ο "Δεν κάνουμε πλάκα με αυτά"Ο “δεν κάνουμε πλάκα με αυτά”

Πρόκειται για χρήστη που γίνεται έξαλλος στα όρια του εγκεφαλικού με οποιαδήποτε χιουμοριστική προσέγγιση στο θάνατο ενός διάσημου. Ο χρήστης αυτός θα πάρει προσωπικά οποιαδήποτε χιουμοριστική αναφορά, γράφοντας οργισμένα κατεβατά στα σχόλια, αγνοώντας ότι η ανθρωπότητα διακωμωδεί το θάνατο από καταβολής κόσμου για να την παλέψει. Ο συγκεκριμένος χρήστης συναντάται και ως «η σάτιρα έχει όρια» συνήθως κάτω από ποστ που θίγουν κάτι που ο ίδιος θεωρεί σημαντικό, άσχετα αν αμέσως μετά τα θλιμμένα RIP στο προφίλ του μπορεί να ανεβάσει Βέρτη.

Δείτε επίσης